TAHOGRAFI

Analogni tahografi

Bilježe podatke o aktivnosti vozača na tahografske listiće. Dio podataka na listićima (ime i prezime, početno i završno stanje kilometara, registracijska oznaka vozila) samostalno (ručno) popunjavaju vozači. Na svaki listić je moguće pohraniti slijed zapisa u trajanju 24 sata.

Inter-biz od nedavno u svojoj ponudi nudi BESPLATAN program IB.ATR koji omogućava digitalizaciju (očitavanje) podataka sa skeniranih listića (pojedinačni listići i skenirana 2 listića na jednom A4 listu). Za skeniranje vam treba samo obični skener (dakle, nikakva specijalna oprema).

Program IB.ATR s visokom točnošću (>90%) očitava radne aktivnosti i omogućava tablični pregled i prijenos (copy/paste) u ostale programe za obradu (hoće li to biti obična Excel tablica ili napredna rješenja kao IB.ERS ili IB.Taho, ovisi o vama).

Digitalni tahografi

Dostupni u novijim vozilima ili naknadno ugrađeni u starija vozila. Pohrana podataka o aktivnostima vozača (vožnja, odmor, ostali rad i spremnost za rad) na digitalne certificirane kartice koje su vozači dužni podići u Agenciji.

Osim podataka o aktivnostima bilježi i druge parametre koji se mogu koristiti za daljnju analizu (podaci o korištenim vozilima, podaci o lokacijama – samo u nekim državama…). Podaci o aktivnosti vozača se spremaju prema GMT:00 vremenu, pa ih je prilikom obrade potrebno prilagoditi na aktualnu (ovisno o sjedištu tvrtke) vremensku zonu.

Osim kartice vozača, postoje i druge smartcard kartice (policija/kontrola, kartica poslodavca i kartica servisa) koje se koriste za specijalne namjene i nisu bitne samim vozačima.

Za čitanje digitalnih kartica koriste se specijalni čitači (VDO, Actia…). No, INTER-BIZ je razvio softverski alat IB.TCR koji omogućava čitanje kartica vozača na svim Windows kompatibilnim smartcard čitačima – na primjer, ukoliko posjedujete čitač kartica za internet bankarstvo (npr. ZABA, RBA) gotovo sigurno ćete ga moći iskoristiti sa IB.TCR i IB.Taho programima za čitanje vaših kartica!

Evidencija radnih sati vozača. Evidencija radnih aktivnosti mobilnih radnika.

Pojmovi radni sati vozača i radne aktivnosti mobilnih radnika koriste se u pravilu za istu stvar. Ipak, potrebno je voditi računa o kontekstu. U kontekstu obrade podataka snimljenih tahografima, govorim o obrađivanju i evidenciji radnih aktivnosti vozača (vožnja, odmor, ostali rad, spremnost) – podaci se obrađuju te se na temelju njih određuju radni sati (dnevni i noćni rad i sl.) i izrađuju izvještaji propisani pravilnicima…

Inter-biz u svojoj ponudi nudi autorska rješenja za evidenciju radnih aktivnosti – IB.ERS za prijevoznike koje koriste isključivo analogne tahografe i IB.TAHO za tvrtke koje osim analognih posjeduju i koriste i digitalne tahografe.

Naravno, obzirom da se radi o domaćem, vlastitom softveru, ova i sva druga programska rješenja prilagođavamo prema zahtjevima kupaca!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s