Analogni tahograf – savjet vezan uz skeniranje listića


Obzirom da se ponovilo kod nekoliko korisnika, da je kod prvog pojavljivanja izazvalo dosta problema i nejasnoća, na ovom mjestu dokumentiramo situaciju. U konačnici ispada sitnica, ali dok nismo došli do zaključaka stvari su bile poprilično nejasne.

Situacija: Problemi s očitavanjem skeniranih tahografskih listića (analogni tahograf)

Prije par dana se sličan slučaj ponovio, podsjetilo me na problem iz doba početaka razvoja i distribucije našeg sustava IB.TAHO (http://tahograf.inter-biz.hr)… Naime, korisnici prijavljuju da je dosta komplicirano u našem programskom rješenju podesiti centar skeniranog listića i definirati pojas (kružni prsten) u kojem su pozicionirane oznake radnih aktivnosti na samom listiću.

Budući da program pametno određuje rubove listića (detektira 1 ili 2 listića unutar slika – skenirani zapis sa listićima), automatski se, matematički, pozicionira na centralnu poziciju i automatski određuje lokaciju pojasa s otisnutim podacima o aktivnostima. Tako da je sugestija korisnika o preteškom pozicioniranju odmah bila neobična – postoji mogućnost pozicioniranja, naravno, i ona bi u praksi trebala biti minimalna, jedan-dva klika mišom za pozicioniranje i pomak listića prije obrade.

Zaključak je bio da se sigurno događa nešto neobično, jer se očito, čim korisnicima smeta “sporost” pozicioniranja, radi o potrebi za većim promjenama pozicija. Kako to u osnovi nikad ne bi smio biti slučaj, postavilo se pitanje kako izgledaju skenirani listići. Moja prva pretpostavka je bila da su listići oštećeni ili nepravilno skenirani.

Kod prve prijave takvog problema, poslan mi je samo screenshot ekrana, iz njega je bilo vidljivo da je listić kvalitetno odskeniran i stvarno nije bilo, na prvi pogled, razloga zašto bi program tako drastično pogriješio u određivanju pozicije i dimenzija listića.

No, tada je zatražen kompletni sken koji se obrađivao i stvari su (iako je prošlo par dana od prijave) konačno postale jasne. (A slično se ponovilo i ovih dana.).

Naime, radilo se o tome da je sam sken “kompromitiran” smetnjama sa skenera. U jednom slučaju, površina za skeniranje (staklo) je bilo savršeno čisto, čak i čišćeno posebno za namjenu skeniranja listića, no ispalo je da je na poklopcu skenera postojao trag flomastera! Čim je to očišćeno sve je proradilo “ko urica”.

U drugom slučaju, nečistoće su bile baš na staklu skenera. Čim je očišćeno, program je pokazao svoju “moć”.

A u čemu je zapravo problem? Program određuje lokaciju listića na skenu temeljem određivanja rubova. Taj pak algoritam radi na principu detekcije prvih promjena intenziteta na slici. Naravno, na slabije smetnje i flekice je otporan, no kad se radi o ozbiljnijim smetnjama, dolazi do pogrešne detekcije rubova, samim time pogrešne detekcije dimenzije skeniranog listića i u konačnici do potpuno krivog određivanja središta listića i središnjeg pojasa s ucrtanim radnim aktivnostima.

Dakle, bitan savjet – provjerite i očistite skener prije korištenja! Odvojeno provjerite samu staklenu skeniranu površinu, a odvojeno poklopac skenera. Naravno, ako se radi o oštećenim listićima, također su mogući problemi – no, za tu situaciju IB.TAHO nudi mogućnost ručne korekcije očitanih aktivnosti!

Dodatno, podsjetnik na prednost skeniranja po 2 listića na A4 dimenziji skenera – za razliku od bržih rješenja, kod kojih je moguće istovremeno skeniranje do 6 taholistića, rješenje sa samo 2 listića po skenu ima dodatnu prednost – indirektno stvarate digitalnih arhivu tahografskih listića, što u nekim situacijama može biti vrlo korisno i postaje dodatni benefit cijelog postupka vođenja evidencije aktivnosti za mobilne radnike – vozače!

Ovaj unos je objavljen u Analogni tahograf i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s