Tahograf – evidencija radnih aktivnosti vozača – novosti, razvoj


Inspekcije kod korisnika

Neke od naših korisnika posjetile su inspekcijske službe, vezano uz kontrolu radnih aktivnosti vozača. Primjerice – najavili se, zatražili da se pripreme .ddd datoteke za vozače za prva četiri mjeseca ove godine… (Nisam skužio iz priče, da li su uzeli i taholistiće za te vozače unutar tog razdoblja – možda zbog toga i imamo odstupanja u analizi prekršaja, obzirom da neki od vozača osim .ddd tj. digitalnog tahografa i kartice imaju i određeni broj vožnji u vozilima sa analognim tahografima i listićima)

Uglavnom, par dana kasnije dolaze s rezultatima analize – detektirani neki prekršaji (i IB.TAHO ih je većinom odredio u gotovo identičnom ili neznatno drugačijem obliku) + kazne (navodno baš fino izgleda kad se pokazuju iznosi u HRK… nije ugodno, ali…).

IB.TAHO - digitalni analogni tahograf AETR

Temeljem jednog od rezultata, korisnici zatražili da vidimo što se može napraviti da potpuno uskladimo analitičke rezultate – proanalizirani rezultati inspekcije i temeljem njih napravljena mala izmjena u načinu određivanja “obračunskih dana”. Po isteku 11 sati odmora, kreće novi obračunski dan, tj. resetira se obračun u analizi – to dosta, u v2 obračunu, nije bilo tako riješeno, pa je došlo do određenih odstupanja u analizi provedenom sa IB.TAHO i softverom inspekcije (ne znam što koriste). Dakle, riješeno i dodana v3 obrada obračunskih dana (još nije isporučeno većini korisnika, obzirom da planiram provesti još neke optimizacije i modifikacije).

Druga stvar koja je promijenjena u analizi prekršaja jest detaljnija kontrola skraćenih odmora unutar 4.5 sata vožnje – dosad se pratilo samo trajanje odmora, dok nije vođeno računa o točnoj podjeli odmora (dosad je IB.TAHO ispravnim tumačio i odmor 30+15, no sad je to preciznije razrađeno i podjela odmora ide isključivo tako da je prvi veći ili jednak 15 minuta, a drugi veći ili jednak 30 minuta). Obzirom da velika većina vozača to ispravno koristi, dosad ni nije bilo nekih posebnih upita i zahtjeva za korekcijom.

Daljnji razvoj – plan i trenutni status

Obzirom da sada IB.TAHO uključuje već 3-4 različita algoritma za analizu prekršaja (prilagodba novim tumačenjima pravilnika i primjerima izdanim od strane Ministarstva), odlučeno je da se korisnicima onemogući (dosad je bilo dozvoljeno) biranje načina rada – jednostavno, IB.TAHO će raditi isključivo po zadnjem/najpreciznijem algoritmu, a ovi stari idu u “zastaru” i nisu na raspolaganju.

Za analizu i prilagodbu prema korisničkim zahtjevima jedino ostaju postavke vezane uz npr. tumačenje spremnosti za vožnju (može varirati od tvrtke to tvrtke, neki smatraju odmorom i slično), kao i mogućnost da se isključe/uključe prikazi informacija (specifični slučajevi aktivnosti, nisu pogreške, ali informativno mogu dati dobre informacije vozačima).

Nadalje, odlučeno je da se u IB.TAHO integrira naprednija verzija programa za preuzimanje (skidanje) podataka s vozačkih kartica, IB.TCR. Odsad će program biti dostupan i direktno iz IB.TAHO, dodatno će imati mogućnost digitalnog potpisivanja zapisa (obični, besplatni, IB.TCR koji dolazi u paketu to nema) i na kartici će ostavljati zabilješku o vremenu preuzimanja podataka.

Neovisno o tome, IB.TCR Pro koji će se ponuditi tržištu (neće biti besplatan kao obični IB.TCR već cijenom od nekih 200-njak kn) omogućit će te funkcionalnosti + mogućnost da se .ddd datoteke pametno smještaju na disk (npr. po folderima vozača i slično). Opcije, za naprednije korisnike, bi mogle biti slanje datoteka na FTP ili HTTP poslužitelj, slanje e-mailom i slično (to bi bilo korisno ukoliko vam netko odrađuje posao evidencije, pa želite automatski proslijediti podatke čim ih skinete).

Ostalo – skener taholistića, čitanje podataka s digitalnog tahografa (uređaj)

Obzirom na nedostatak informacije, “na blef” sam odlučio investirati u jedan malo napredniji (ali ne preskup, ako uspije moglo bi biti idealno rješenje za korisnike koji imaju veći broj vozila s analognim tahografima) skener dokumenata. Ako uspješno proguta 20-tak listića u minuti, to će biti jako dobar rezultat i o tome ću napraviti posebnu “reportažu” pa možda zainteresiranima pomogne.

Ideja je osigurati brzo i precizno skeniranje listića + obradu u IB.TAHO sa što manje prilagodbe očitanja (dosadašnja rješenja brzog skeniranja listića korištenjem automatskog uvlačenja listića u skenere su u pravilu odrezala dio listića što IB.TAHO ne prihvaća… alternativa bi bila promjena algoritma očitanja – i to je opcija, ovisno o rezultatima testiranja). Uređaj još nije došao, računam da bi kroz tjedan-dva sve moglo biti odrađeno – i testiranje i rezultati i tekst o tome.

S druge strane, dosta je upita o mogućnosti čitanja podataka s digitalnog tahografa (dakle, direktno s uređaja – VU Vehicle Unit). Iako je bilo planova, nisam uspio srediti mogućnost direktnog očitavanja korištenjem USB/VU kabla – nije problem softverske prirode nego nisam uspio nabaviti ni proizvesti takav kabel. (Ako netko ima iskustva, kabel viška… možete se javiti!).

Razmatrao sam neke od dostupnih mogućnosti, u RH se nudi 2-3 vrste uređaja, vani puno više. Cijene cca. 2000-3000 kn + PDV. Ako imate par vozila, nisam siguran koliko je isplativo – treba provjeriti u servisima tahografa da li vam svakih tri mjeseca oni iz usluge mogu odraditi očitanja…

Što se podataka s uređaja tiče, ti podaci se ne obrađuju niti su dio evidencije radnih aktivnosti – Pravilnik samo propisuje nužnost da se ti podaci skinu s uređaja svakih 3 mjeseca, no informacije u tim zapisima nije potrebno dalje analizirati (naravno, to može odraditi inspekcija ili policija…). IB.TAHO ipak nudi podršku za čitanje takvih .ddd datoteka – datoteku vozila očita, vizualizira i grupno prikaže podatke, da vam postanu čitki… No, podatke ne pohranjuje niti koristi u evidenciju. Nudi mogućnost da pojedini zapis exportirate u XLS da vam bude čitak neovisno o sustavu i da se po potrebi iskoristi za neke druge potrebe.

Na kraju, zaključak

IB.TAHO je neznatno nadograđen i poboljšan zadnjim promjenama.

Sam po sebi, i dalje je jedino hrvatsko rješenje za evidenciju radnih aktivnosti vozača (valjda, dosad nisam čuo za druge domaće alternative).

Cijena sustava je takva da vam od najslabijih do najjačih licenci (razlika samo u broju vozača i vozila o kojima možete voditi evidenciju) osigurava vođenje potrebne i zakonom propisane evidencije, a osim toga omogućava da na vrijeme uočite prekršaje i na vrijeme reagirate, direktno umanjujući vjerojatnost za kaznama u budućnosti.

Ako usporedite kazne (ne znači da korištenjem IB.TAHO nema više kazni!!!) i cijenu softvera koji vam može pomoći u planiranju i uočavanju neispravnosti mislim da je jasno da se kupnja ovakvog sustava isplati!

PS. U dogovoru s osnivačem udruge, za članove udruge Convoy osigurali smo 20% popusta na osnovne licence sustava IB.TAHO. Malo, ali čovjeka veseli.

Udruga Convoy - 20% popusta

Ovaj unos je objavljen u Analogni tahograf, Digitalni tahograf, Obavijesti, Softver. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s