Isplativost najma softvera za evidenciju radnih aktivnosti, plaćanje usluga…


Sve češće se zainteresirani kupci javljaju s pitanjima o mogućnosti najma našeg programskog rješenja IB.TAHO. Kao što je na službenim stranicama proizvoda, http://tahograf.inter-biz.hr, navedeno nudimo mogućnost najma softvera!

Ipak, svim potencijalnim kupcima savjetujemo da razmisle o isplativosti najma. Sve treba staviti u kontekst aktualnog poslovanja, usporediti trenutne troškove koji se javljaju vezano uz evidenciju radnih aktivnosti, razmotriti planove tvrtke (novi vozači i vozila u bližoj budućnosti) itd. Jasno je da dugoročno najam nije najbolje rješenje jer se troškovi penju, za razliku od situacije u kojoj se softver kupi.

Postoji nekoliko mogućih situacija:

  • tvrtka ne vodi evidenciju radnih aktivnosti vozača – aktualni trošak jednak nuli, pa je samim time teško odlučiti uopće krenuti u investiciju
  • uslužna tvrtka vodi evidenciju radnih aktivnosti za vas – vjerojatno postoje ugovorne obveze definirane kao trošak po vozaču mjesečno ili slično – neke tvrtke daju ukupnu cijenu, neke cijenu vođenja evidencije za analogne tahografe odvajaju od cijene vođenja za digitalne tahografe i slično
  • tvrtka samostalno vodi evidenciju – osim troškova koji nastaju vezano uz softver, jasno je da netko od djelatnika mora odrađivati taj posao – treba procijeniti što je isplativije, ako ima slobodnog hoda u tvrtki, onda je to dobro rješenje!
    • korištenjem softvera u najmu – mjesečni ili godišnji najam, prema informacijama kojima raspolažemo čini se da su stvake uvijek ovisne o broju vozača
    • korištenje kupljenog softvera – nema novih troškova, naravno ovisi od proizvođača hoće li dostavljati nove inačice besplatno ili uz naknadu…

Ovisno o tome u koju kategoriju spadate (zanemarujemo ovdje tvrtke koje se bave uslužnom djelatnošću i žele IB.TAHO koristiti za obavljanje svoje djelatnosti za treće tvrtke) mi vam nudimo nekoliko rješenja:

Za manje tvrtke (nekoliko vozila i vozača) predlažemo ili najam (rang 600 kn + PDV mjesečno) ili korištenje usluga nekog od naših partnera (cijene po vozaču za mjesec oko 100 kn naviše). Trošak je oba slučaja usporediv, no bitno je da se vodi računa o tome da u slučaju najma netko u tvrtki mora odrađivati vođenje evidencije. Ukratko, evidencija se ne vodi sama od sebe. Ipak, ako se pri korištenju najma uvidi da je IB.TAHO stvarno dobro rješenje za tvrtku, predlažemo kupnju softvera, obzirom da se cijena može pokriti sa malo više od godine dana najma!

Za veće tvrtke, predlažemo ili najam (od 600 kn mjesečno) ili kupnju softvera. Pri kupnji, jednokratno se plaća određeni iznos (ekvivalent nekih 10-14 mjeseci najma) i nakon toga nema novih troškova. Najam je dobro rješenje ukoliko ne postoji financijska sposobnost za kupnju softvera, ili pak možda za ozbiljno testiranje i donošenje odluka o softveru na bazi par mjeseci najma. Nekim tvrtkama to rješenje se i dugoročno “sviđa” obzirom da ostvaruju konstantne prihode, pa im trošak najma zapravo ne predstavlja nikakvu stavku. Uvijek, iz nekih moralnih pobuda, upozoravamo da je dugoročno to neisplativo, no taj kriterij nekima nije bitan.

 

Ovaj unos je objavljen u Obavijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s