Ušteda na postupku registracije osobnog vozila (89-109kn)


Danas, 29.11.2011., isprobano u praksi – kako uštedjeti nešto sitno na postupku registracije vozila (na primjeru vlastitog osobnog vozila, 1.6 LPG, 73kW). Vjerojatno vam se neće isplatiti ako nemate malo slobodnog vremena da prošećete do MUP-a, ali ako možete odvojiti malo vremena, zašto ne pokušati uštedjeti?!

Postupak registracije osobnog vozila (stanica za tehnički pregled + MUP):

0. (obavezno osiguranje vozila – po želji kod omiljenog osiguravatelja, ako imate gotovinu možda dobijete 3% popusta – procijenite dal’ vam se isplati)

1. obaviti tehnički pregled u stanici za tehnički (cca. 255kn u mom slučaju)

1.1. zatražiti da samostalno uplatite naknadu za ceste (u suprotnom 20 kn provizije)
1.2. pokušati dobiti informacije za samostalno uplaćivanje naknade za okoliš (80kn osnovni iznos, ali provizija kao i prije 20 kn – nisam uspio to riješiti jer mi nisu mogli osigurati informacije za uplatu na račun – čini se da se to uplaćuje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa bi možda kod njih trebalo saznati koji račun i pozive na broj koristiti)

2. sa papirima – polica, rezultati/potvrda s tehničkog, računi ili potvrde za uplatu naknada – produljenje registracije MUP RH

2.1. biljeg 35 kn
2.2. imao sreće da nije bilo nikog u redu, gotovo za 10-tak minuta

Sumarno – prošle godine (2010.) sam pod 1. uplatio ukupno naknada u iznosima:
51,65 – produljenje prometne + 51,65 – poslovi koji prethode registraciji +
40,74 – naknada za naplatu (ceste + okoliš) = 144,04 kn

Ove godine – postupkom 1+2 – prva stavka je 35 kn (biljeg, umjesto 51,65), druge stavke nema (dakle, ušteda 51,65) i na kraju 20 kn provizija za naplatu za okoliš (iako mislim da bi ovo trebalo istražiti i napraviti direktnu uplatu na račun)

Ušteda = 89 kn

(bilo bi 109 da se okoliš može plaćati direktno na račun – naravno, par kuna može otići na provizije banke, meni konkretno preko internet bankarstva nije bilo naknade ili je 1-2kn)

Nije puno, al’ čovjeka veseli kad malo uštedi na glupim plaćanjima 8-). Tih 89 kn je više od 15 litara LPG-a, ili 5 odlazaka na plivanje na bazen, ili par kutija Ledovih korneta, ili jedna dionica KORF-a ili 6 dionica VARTeksa, ili 15 kila kruha… po želji i potrebama.

Obzirom na skore izbore i trenutni odnos snaga, nadam se da će HNS, ako dođu na vlast, progurati svoj prijedlog oko ukidanja dodatnih nameta kod naknade za ceste za vozila na LPG, obzirom da je sad to uključeno u cijenu litre goriva… (tu naknadu sam platio čak 925kn, bez plina bi to bilo samo oko 370kn!). Ako taj prijedlog koji su “žustro” spominjali jedno vrijeme isto nije bio dio političkog folklora.

Naime, prema Pravilniku o visini godišnje naknade za ceste u RH, definira se osnovni iznos 215,00kn, koji se množi prema koeficijentima… Za moje vozilo (1000-1600ccm) taj koeficijent je 1.74 (primijetite da je u ožujku 2011. izašao Pravilnik (NN35/11) u kojem je taj koeficijent smanjen na 1.63, no već u travnju (NN53/11) izlazi korekcija i vraća se stara vrijednost, tj. 1.74). No, ono što korisnike vozila na LPG stavlja u malo drugačiji položaj jest dodatnih 2.56 (dodatni koeficijent) naplate naknade za ceste!!! (A zaboravlja se da je tijekom 2010. u cijenu litre goriva ugrađena naknada za ceste, baš kao i ostalim gorivima!).

Slijedom toga, za konkretno vozilo, naknada za ceste iznosi čak (1.74 + 2.56) x 215 = 924,5 kn. Puno… Vrati se kroz gorivo relativno brzo, ali je li to baš u redu, posebno ako znamo da mnoge druge države čak dodatno potiču korištenje LPG u automobilima!?

Ovaj unos je objavljen u Obavijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s